BAB 4: MASAKAN
A. PERANCANGAN
MENU
-
Menu ialah suatu senarai hidangan yang
lengkap untuk sesuatu hidangan.
-
Tujuan utama merancang sesuatu menu:
a.
menyediakan makanan yang berkhasiat, menarik,
seimbang dan menyelerakan.
b.
menjimatkan tenaga, kos, bahan makanan dan masa
penyediaannya.
c.
Mengelakkan pembaziran perbelanjaan.
B. FAKTOR MERANCANG MENU
Bil
|
Faktor merancang menu
|
Penerangan
|
1.
|
Tujuan Sajian
|
samada untuk majlis formal atau tidak
formal
|
2.
|
Keperluan
Fizikal
|
bekalan nutrien untuk setiap individu ikut umur,
jantina, pekerjaan
|
3.
|
Kegemaran
Individu
|
individu mempunyai selera yang berbeza
|
4.
|
Keseimbangan
Hidangan
|
variasi warna, bau, rasa, kaedah dan tekstur
|
5.
|
Sumber
|
kewangan, bahan segar, tenaga kerja, masa
dan kemahiran
|
6.
|
Bilangan
Tetamu
|
kuantiti makanan
bergantung kepada bilangan tetamu
yang hadir
|
7.
|
Perbelanjaan
|
kos perbelanjaan bahan mentah, upah, liabiliti
|
C. MAKSUD
HIDANGAN SEPINGGAN LENGKAP
1.
Hidangan yang mempunyai semua
nutrien yang lengkap untuk tubuh badan.
D.
CONTOH HIDANGAN SEPINGGAN LENGKAP
1.
Nasi goreng, mee goreng, bihun sup
2.
Burger, pizza, speghati, pasta,
hot dog
3.
Nasi kerabu, lontong, laksa
Sarawak
E. ALATAN
DAN KELENGKAPAN DAPUR
1.
Penggunaan alatan dan kelengkapan dapur yang
sesuai akan memudahkan proses penyediaan makanan.
2.
Alatan kelengkapan dapur secara umumnya terbahagi
kepada 3 peringkat:
a.
Semasa penyediaan memasak
b.
Semasa memasak
c.
Semasa menghidang
F. ETIKA
MAKAN
1.
Merupakan peraturan atau tatacara yang baik dan
perlu diamalkan semasa makan di meja makan.
G. ADAB DAN SOPAN YANG PERLU DIAMALKAN SEMASA
MAKAN:
1.
Duduk dengan postur yang baik. Badan tidak
membongkok dan kaki dirapatkan.
2.
Letakkan napkin atau servit di atas riba.
3.
Tunggu semua orang berada di meja makan sebelum
mula makan.
4.
Selalu layan tetamu atau orang yang lebih tua
sebelum mula makan.
5.
Ambil makanan yang secukup sahaja supaya orang
lain juga dapat rasainya.
6.
Suap makanan sedikit demi sedikit ke mulut.
Jangan makan dengan gelojoh
7.
Kunyah makanan dengan perlahan tanpa membuka
mulut.
8.
Jangan bercakap apabila mulut penuh dengan
makanan.
9.
Berbual dengan lemah lembut dan cakap tentang
perkara yang baik sahaja.
10.
Elakkan daripada berdiri untuk mengambil
makanan. Minta bantuan orang yang berdekatan untuk menghulurkan makanan
tersebut.
11.
Jangan tiup makanan yang panas. Biarkan makanan
sejuk dahulu.
12.
Gunakan kutleri dengan betul dan rapatkan
setelah selesai makan
No comments:
Post a Comment